Θέματα προς συζήτηση
- Ποιο θα είναι το μέλλον των ΤΟΜΥ;
- Πώς μπορεί να προωθηθεί ο θεσμός του Οικογενειακού γιατρού;
- Εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου
- Πολιτική μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα
- Μέτρα και πολιτικές προώθησης των εμβολιασμών
- Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 1
«Πρόληψη και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνιστά το βασικό πυρήνα κάθε οργανωμένου συστήματος υγείας. Δυστυχώς, παρά τους νόμου,ς που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία 30 χρόνια, παραμένει ζητούμενο η οργάνωση και λειτουργία υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δημιουργήσει ένα δίκτυο ΠΦΥ με επίκεντρο τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ). Μέχρι σήμερα, έχουν τεθεί σε λειτουργία περισσότερες από 100 μονάδες και ο σχεδιασμός περιλάμβανε τη δημιουργία συνολικά περίπου 250 μονάδων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού στα αστικά κέντρα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρή κριτική για το γεγονός ότι επέλεξε ένα κρατικιστικό μοντέλο και δεν αξιοποίησε τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, με συνέπεια το ιατρικό σώμα να γυρίσει την πλάτη στο εγχείρημα. Επίσης, κατηγορήθηκε ότι αδιαφόρησε για τα υφιστάμενα κέντρα υγείας σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.
Από την πλευρά της, η ΝΔ έχει εξαγγείλει την κατάργηση των ΤοΜΥ και την ενσωμάτωσή τους στα κέντρα υγείας. Παράλληλα, έχει εξαγγείλει ότι θα δώσει έμφαση στην πρόληψη με στόχο:
- 30% μείωση των καπνιστών και της παιδικής παχυσαρκίας στην επόμενη δεκαετία.
- 24% μείωση των περιστατικών καρκίνου, που συνδέονται με το κάπνισμα, τη διατροφή και την παχυσαρκία εντός 10ετίας
- 75% των καρκίνων θα διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια (1 ή 2) μέσα στην επόμενη δεκαετία.
- 30% μείωση των επιπλοκών διαβήτη και καρδιαγγειακών (έμφραγμα-εγκεφαλικό) μέσα στην επόμενη 5ετία.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΝΔ δηλώνει αποφασισμένη να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο και σχεδιάζει εκστρατεία συστηματικής ενημέρωσης των πολιτών για να ασκούνται περισσότερο, να διακόψουν το κάπνισμα, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και να ελέγχουν το βάρος τους.
Ακόμη, το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει ειδικά προγράμματα στα σχολεία και θα φτιαχτεί εθνική πλατφόρμα ενημέρωσης, τόσο των πολιτών, όσο και των επαγγελματιών υγείας. Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους Έλληνες.
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 1
Πρωτοβάθμια Φροντίδα
Μετ’ εμποδίων προχωρούν οι αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μέχρι στιγμής, έχουν τεθεί σε λειτουργία περίπου 100 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ), ενώ στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να λειτουργήσουν άλλες 50 μέχρι τα τέλη του έτους.
Σημειώνεται πάντως ότι αρχικός στόχος ήταν να λειτουργήσουν συνολικά 250 μονάδες μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Ωστόσο, το κύριο εμπόδιο είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση των γενικών ιατρών και παθολόγων στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος, που απηύθυνε η κυβέρνηση.
Αναιμικό είναι επίσης το ενδιαφέρον των ιδιωτών, γενικών ιατρών για τη σύναψη νέας σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Αιτία κατά τα συλλογικά τους όργανα το χαμηλό επίπεδο αμοιβών, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση – έστω και καθυστερημένα – προσπάθησε να βελτιώσει το καθεστώς των νέων συμβάσεων και τις αμοιβές.
Σε θεσμικό επίπεδο, από την 1η Αυγούστου τέθηκε σε ισχύ ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού, αλλά όπως προαναφέρθηκε στην ουσία ο θεσμός δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης γιατρών. Ενδεικτικά, να αναφερθεί ότι σήμερα υπάρχουν μόλις 600 συμβεβλημένοι γιατροί, ενώ μέχρι πρότινος υπήρχαν περίπου 1.700 γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι.
Η έλλειψη ιατρών είναι το βασικό εμπόδιο για να εφαρμοστεί το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων. Σύστημα που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από ιατρικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1-1-2019, συμβαδίζοντας με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς. Δηλαδή, μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
Θέματα προς συζήτηση
- Αξιολόγηση της υλοποίησης της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ
- Κίνητρα και αντικίνητρα για το ιατρικό προσωπικό
- Εμπόδια και προκλήσεις στη λειτουργία των ΤΟΜΥ
- Ποιες υπηρεσίες θα παρέχουν οι ΤΟΜΥ στους πολίτες
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 2
«Πολιτική φαρμάκου και έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης».
Όλα δείχνουν ότι ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης θα είναι ένα ναρκοπέδιο πάνω στο οποίο, θα κληθεί να πορευτεί η νέα κυβέρνηση. Διότι παρά την εφαρμογή των Μνημονίων και αυστηρών παρεμβάσεων σε επίπεδο τιμών, η κατανάλωση φαρμάκων στη χώρα συνεχώς αυξάνεται.
Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει πλασματικά υπό έλεγχο, καθώς είναι καθηλωμένος εδώ και 3 χρόνια ο κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα (περίπου 2 δις ευρώ). Απλώς την υπέρβαση της δαπάνης, που συνεχώς αυξάνεται καλούνται να την καταβάλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με τη μορφή αυτόματης επιτροφής (clawback) και εκπτώσεων (rebates).
Οι αριθμοί δείχνουν ότι το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι μη βιώσιμο:
- Το 2018, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα καταβάλλουν 560 εκατ. ευρώ σε clawback και 430 εκατ. ευρώ σε rebate.
- Το πρώτο τρίμηνο του 2019, η υπέρβαση της δαπάνης είναι 43% αυξημένη, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Στο τραπέζι της αρμόδιας επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης έχουν πέσει αρκετά μέτρα και προτάσεις, αλλά οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται με δραματική καθυστέρηση. Όλα δείχνουν ότι αναμένεται να θεσπιστεί άμεσα η δυνατότητα συμφηφισμού μέρους του clawaback με δαπάνες για κλινικές μελέτες, έρευνα και ανάπτυξη και παραγωγικές επενδύσεις.
Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει θέση σε σειρά προτάσεων που έχουν κατατεθεί, όπως:
- Εξαίρεση από τον κλειστό προϋπολογισμό των δαπανών για εμβόλια
- Εξαίρεση από τον κλειστό προϋπολογισμό των δαπανών για τους ανασφάλιστους, μέσω δημιουργίας ξεχωριστού κονδυλίου με τη συμμετοχή της βιομηχανίας και του κράτους
- Συνυπευθυνότητα Πολιτείας και βιομηχανίας ως προς το ύψος των υπερβάσεων, όπως θεσπίστηκε πρόσφατα στην Κύπρο
Θέματα προς συζήτηση
- Γιατί παραμένουν εκτός ελέγχου οι δαπάνες;
- Πώς μπορεί να γίνει αναπροσαρμογή του κλειστού προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης
- Σύνδεση υπολογισμού clawback με τις επενδύσεις για κλινικές μελέτες
- Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
- Φαρμακευτική κάλυψη ανασφαλίστων
Θέματα προς συζήτηση
- Πώς μπορεί να γίνει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία.
- Κριτήρια επιλογής νέων διοικητών στα νοσοκομεία.
- Εφαρμογή συστήματος DRGs σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
- Συγχωνεύσεις δομών και αναδιοργάνωση μονάδων.
Προσλήψεις προσωπικού
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 3
«Οργάνωση, διοίκηση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ.»
Παρά τα Μνημόνια, τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν γίνει ελάχιστες ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τρόπο οργάνωσης, διοίκησης και χρηματοδότησης του ΕΣΥ. Όμως, όλοι οι ειδικοί αναγνωρίζουν πως το ισχύον σύστημα οργάνωσης και διοίκησης είναι αναχρονιστικό και το σύστημα χρηματοδότησης αναποτελεσματικό και μη αποδοτικό.
Τα τελευταία χρόνια, έχει τεθεί επί τάπητος η συγχώνευση και αλλαγή χρήσης δομών και υπηρεσιών, με στόχο να μειωθεί το κόστος και να βελτιωθεί η αποδοτικότητα, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει στην πράξη. Π.χ. κλείσιμο νοσοκομείων ΙΚΑ και ένταξή τους στο ΕΣΥ, μετατροπή πολυϊατρείων ΙΚΑ σε κέντρα υγείας. Όμως, οι όποιες αλλαγές είχαν πενιχρά αποτελέσματα καθώς έγιναν χωρίς σχέδιο και αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολήθηκε καθόλου με την αξιολόγηση, αναδιοργάνωση και συγχώνευση δομών. Επίσης, έχασε πολύτιμο χρόνο στην εφαρμογή του συστήματος χρηματοδότησης DRGs στα νοσοκομεία, ενώ είχαν γίνει σημαντικά βήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις στον τομέα αυτό. Για παράδειγμα, έχει μεγάλη σημασία να δούμε με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των προσώπων, που θα αναλάβουν τη διοίκηση νοσοκομείων και άλλων φορέων στο χώρο της υγείας (νοσοκομεία, ΥΠΕ, ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ΚΕΣΥ).
Με δεδομένο ότι ξεκάθαρο φαβορί των εκλογών είναι η ΝΔ έχει μεγάλη σημασία να δούμε πώς θα κινηθεί στο πεδίο αυτό. Στο πρόγραμμά της δεν γίνεται αναφορά σε συγχώνευση και αλλαγής χρήσης μονάδων – κάνει όμως λόγο για αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών. Επίσης, κάνει σαφές ότι θα προχωρήσει σε σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και μένει να δούμε με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα γίνει αυτό και σε ποιους τομείς.
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 3
Φαρμακευτική πολιτική
Ο τομέας του Φαρμάκου είναι εκείνος, στον οποίο εφαρμόστηκαν τα περισσότερα Μνημονιακά μέτρα και όχι άδικα. Την περίοδο 2004-2009, υπήρχε ανεξέλεγκτη αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανών του ΕΣΥ για φάρμακα.
Όμως, παρά τη λήψη σειράς μέτρων, η κατανάλωση φαρμάκων δεν έχει μειωθεί και πρακτικά οι δαπάνες παραμένουν εκτός ελέγχου. Βέβαια, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι «κλειστός» και αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται τα ποσά, που καλούνται να «επιστρέψουν» οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, γεγονός που έχει καταστήσει μη βιώσιμο το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Για το 2018, εκτιμάται ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα «επιστρέψουν» περίπου 1,1 δις ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι 2 δις και άλλα 700 εκατ. ευρώ αφορούν τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος. Δηλαδή, ως χώρα καταναλώνουμε σε ετήσια βάση φάρμακα αξίας περίπου 3,8 δις ευρώ, από τα οποία το Κράτος καλύπτει μόλις 2 δις!
Η σημερινή κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι το όριο των 2 δις ευρώ είναι τελείως ανεπαρκές για να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες και έχει θεσμοθετήσει αύξηση του ορίου, ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, έχει λάβει δύο σημαντικές πρωτοβουλίες:
- Τη δημιουργία Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
- Τη σύστημα διακομματικής επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική
Ωστόσο, δέχεται σφοδρή κριτική για το γεγονός ότι λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς την αναγκαία διαβούλευση και τη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη των αποφάσεων.
Θέματα προς συζήτηση
- Όρια κλειστών προϋπολογισμών εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής δαπάνης
- Έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης
- Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας – Διαπραγματεύσεις
- Κίνητρα για γενόσημα
- Κάλυψη ανασφαλίστων πολιτών